Acupunctuur

Chinese geneesheren gebruiken acupunctuur al vele duizenden jaren om ziekten te genezen en klachten te verlichten. Bovendien zijn er ziekten mee te voorkomen; acupunctuur vergroot de natuurlijke weerstand, verhoogt de pijndrempel en vergroot de levenslust.

Mogelijk het meest indrukwekkend van de Traditionele Chinese Geneeskunst (TCM) als geheel is wel dat men er al tientallen eeuwen geleden het functioneren van de mens mee kon verklaren. In Europa waren we toen nog afhankelijk van druïden en tovenaars.

De Chinezen ontdekten dat de energie door het menselijk lichaam via een stelsel van kanalen in 24 uur compleet circuleert. Er zijn twaalf hoofdkanalen of meridianen, die elk in verbinding staan met een orgaan in ons lichaam. De voeding voor dit circuit komt uit de organen, en uiteindelijk van wat iemand eet en drinkt en hoe de levenswijze is. Ook erfelijke eigenschappen beïnvloeden de energieproductie. Zo heeft elk een andere energiehuishouding.

In een gezonde situatie is de energie in de mens in evenwicht. Indien de natuurlijke balans van dit evenwicht verstoord raakt, spreekt men van een ziekte. Normaal gezien is het menselijke lichaam in staat deze disbalans te herstellen. Lukt dit echter niet, dan kan het gebruik van acupunctuur uitkomst bieden.

Op deze meridianen liggen de acupunctuurpunten. Een acupunctuurpunt is een punt waarop een naald, maar ook massage, invloed kan uitoefenen op het stromen van energie. Door met een naaldje te steken in een acupunctuurpunt, zet de energie zich in beweging. Zo kan men de energie versterken of afremmen om uw lichaam weer in een energetisch evenwicht te brengen. Binnen de TCM behoren ook Tuina (massage) en Kruidentherapie.

Waar staat acupunctuur in de medische wereld?

Acupunctuur is door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) officieel erkend. Deze organisatie doet dan ook vele aanbevelingen om de acupunctuur te bevorderen. Op dit moment maakt ruim een derde van de wereldbevolking er gebruik van. In het westen hebben we een wetenschappelijke medische aanpak. Op veel gebieden (zoals chirurgie, geneesmiddelen) werkt dat goed. Toch hebben tal van patiënten het gevoel dat de behandeling zich beperkt tot het bestrijden van de ziekte en de symptomen. Het neemt niet de algemene beleving van de zieke als uitgangspunt van behandeling.

 In acupunctuur is de ziekte geen fenomeen op zichzelf, maar gaat het om het welbevinden van de mens als geheel. Dat geeft acupunctuur duidelijk een ander, meer holistisch uitgangspunt.
 Beide geneeswijzen hebben hun eigen sterke punten en het is mijn streven dat de sterke kanten van de westerse medische werkwijze en acupunctuur elkaar aanvullen.

Er is al veel onderzoek gedaan om te verklaren hoe acupunctuur werkt. Het is bewezen dat er door het prikken van een acupunctuurpunt verschillende stoffen aangemaakt worden door het lichaam en specifieke delen van de hersenen worden geactiveerd. Er is echter nog geen consensus over hoe dit nu te verklaren is via een Westers verklaringsmodel, zodoende is men nog steeds bezig met het onderzoeken van acupunctuur.